Neix l’Ateneu Tosquelles, un nou projecte que abordarà els reptes actuals en l’àmbit de la salut mental a partir del llegat d’aquest psiquiatre català 

La Fundació CPB Serveis Salut Mental va presentar el passat 19 de gener l’Ateneu Tosquelles, un nou projecte que vol contribuir al diàleg i a la reflexió sobre els models d’atenció a la salut mental al segle XXI i fer-ho a partir del llegat del psiquiatre català Francesc Tosquelles (Reus, 1912 - Granges-sur-Lot, 1994), pioner de la psicoteràpia institucional i protagonista d’una de les revolucions més importants del nostre temps en l’àmbit dels serveis d’atenció a la salut mental.

A través de l’organització de jornades de treball, conferències i altres activitats de difusió i participació, l’Ateneu vol reflectir la pluralitat de punts de vista i acollir múltiples disciplines que facilitin la mirada transversal i polièdrica envers el vincle entre la clínica, la cultura, la recerca i els sabers més actuals en l’àmbit de la salut mental. Com explica Joan Vegué, Psiquiatre Psicoterapeuta i Director Mèdic de CPB SSM, “amb aquest nou projecte i d’acord amb la missió de la nostra entitat, volem donar veu a diversitat de perspectives de l’àmbit de la salut mental que fomentin la participació activa, el coneixement, la capacitat crítica i el compromís en la millora de la qualitat de vida i l’equitat dels col·lectius més vulnerables”. Així, l’Ateneu Tosquelles vol ser un espai de referència que contribueixi al diàleg i a la reflexió sobre la salut mental en el marc de la societat del segle XXI. 

L’ Ateneu compta amb la col·laboració de Jacques Tosquellas, psiquiatre i fill de Francesc Tosquelles, que ha llegat a CPB SSM l’obra del seu pare i ha estat un dels impulsors de la iniciativa. Carles Guerra, investigador, docent i responsable cultural de l’Ateneu Tosquelles, explica que “aquesta col·laboració podria donar peu en un futur proper a la constitució del Fons Francesc Tosquelles, que implicaria un ambiciós projecte de catalogació i aspiraria a convertir-se en una plataforma de servei públic que incentivi la consulta, investigació i promoció de l’obra d’aquest psiquiatre català i tan singular  a través d’un programa interdisciplinar d’activitats divulgatives i formatives”.

Per Guerra, “Francesc Tosquelles va ser protagonista d’una de les revolucions més importants pel que fa a les polítiques públiques en el camp dels serveis d’atenció a la salut mental, amb un gran protagonisme  en la reforma de les institucions psiquiàtriques als anys trenta a Catalunya. Aquestes mesures van tenir continuïtat en els canvis que va impulsar durant el període de la postguerra europea a França, on va viure l’exili. Les seves innovacions van ser disruptives i alhora pragmàtiques amb un caràcter profundament humanitzador”.

Un nou projecte per millorar la qualitat de l’atenció a la salut mental i posar èmfasi en el model comunitari aportat per Francesc Tosquelles

L’Ateneu Tosquelles neix amb la voluntat de millorar la qualitat de l’atenció a la salut mental posant èmfasi en el model comunitari fruit de les aportacions de Francesc Tosquelles, de les que el desenvolupament de la psicoteràpia institucional n’és un eix vertebrador.

La psicoteràpia institucional és un dels valors centrals de CPB SSM. Aquesta, entén la salut mental com un fenòmen multidimensional i contextualitzat que depèn tant dels factors psicològics individuals com dels factors socials, culturals i polítics. En aquest sentit, l’Ateneu Tosquelles vol donar suport a les modalitats més innovadores de tractament psicoterapèutic.

Per Tosquelles, pare d’aquesta disciplina, la psicoteràpia institucional no es limita a la consulta individual entre pacient i terapeuta, sinó que s’estén a la col·lectivitat i busca transcendir els límits tradicionals de la teràpia, integrant la comunitat en el procés de curació. Tosquelles va implementar pràctiques que trencaven amb la rigidesa de les institucions psiquiàtriques de l’època, fomentava la participació activa de les persones usuàries dels serveis assistencials en la presa de decisions sobre el seu tractament i promovia activitats artístiques com a part integral de la teràpia. En lloc d’aïllar les persones en una realitat tancada, creia en la importància d’obrir les portes de les institucions psiquiàtriques a la cultura i la creativitat.