“La mort i la follia encara constitueixen dues formes de tabú que quasi ningú gosa de mirar cara a cara”

Francesc Tosquelles.
Funció poètica i psicoteràpia.
Una lectura d’«In memoriam» de Gabriel Ferrater, 2022

L’Ateneu Tosquelles és un espai de divulgació creat per  la Fundació CPB Serveis Salut Mental per promoure el coneixement, el debat i la reflexió sobre el llegat del psiquiatre català Francesc Tosquelles (Reus, 1912 – Granges-sur-Lot, 1994) i la seva vigència en els models actuals d’atenció a la salut mental.

A través de l’organització de jornades de treball, conferències i altres activitats de difusió i participació, l’Ateneu vol donar veu a una diversitat de perspectives i disciplines que facilitin la mirada transversal i polièdrica envers el vincle entre la clínica, la cultura, la recerca i els sabers més actuals en l’àmbit de la salut mental.

Qui som

Un nou projecte per millorar la qualitat de l’atenció a la salut mental i posar èmfasi en el model comunitari aportat per Francesc Tosquelles

L’ Ateneu Tosquelles és una iniciativa de la Fundació CPB Serveis Salut Mental. Aquest nou projecte s’entén com un espai de referència que vol contribuir al diàleg i a la reflexió sobre el model comunitari, fent efectiu el vincle entre clínica, recerca, docència i debat. Aquesta iniciativa s’inspira en la figura del psiquiatre català Francesc Tosquelles (Reus, 1912 – Granges-sur-Lot, 1994), protagonista d’una de les revolucions més importants del nostre temps en l’àmbit dels serveis d’atenció a la salut mental.

La Fundació CPB Serveis de Salut Mental forma part, junt amb la Fundació CPB Dr. Fàbregas, del Grup CPB SSM. Ambdues entitats són proveïdores de serveis especialitzats d’atenció integral en l’àmbit de la salut comunitària: la Fundació CPB SSM ho fa des de l’àrea assistencial i la Fundació CPB Dr. Fàbregas ho fa des de l’àrea social.

Fundació CPB Serveis Salut Mental

CPB Serveis Salut Mental és una entitat fundada al 1980 per un grup de professionals liderats pel Dr. Josep Fàbregas que van posar en funcionament el primer hospital de dia de salut mental a Barcelona ciutat; tot seguit van fundar diversos serveis seguint el model d’assistència comunitària, tots ells concertats amb el Servei Català de la Salut (CatSalut).

La Fundació CPB SSM presta serveis especialitzats en l’atenció integral en salut mental, en el marc de la psiquiatria comunitària, vinculada al territori i amb vocació de servei públic.

La seva missió consisteix en mantenir-se com un referent de qualitat assistencial i d’implantació de programes terapèutics innovadors, contribuint a consolidar el model comunitari assistencial de la salut mental a Catalunya.

Missió i visió

Pensar les crisis del segle vint-i-u amb Francesc Tosquelles

La missió de l’Ateneu Tosquelles és promoure el coneixement, el debat i la reflexió sobre la història de la psicoteràpia institucional i, en concret, sobre el llegat del Dr. Francesc Tosquelles, actor de pes pel que fa a les transformacions amb més impacte en l’àmbit dels serveis d’atenció a la salut mental.
L’Ateneu Tosquelles reprèn l’esperit del psiquiatre català Francesc Tosquelles com a figura clau per pensar col·lectivament les crisis del segle vint-i-u, especialment aquelles que afecten l’àmbit de la salut mental en un sentit molt ampli..

Fundació CPB Dr. Fàbregas

La Fundació de Salut Mental Dr. Fàbregas va ser creada al 1983 per CPB i té la finalitat general de promocionar la investigació i estudi de la salut i de les malalties mentals en tots els seus aspectes, dimensions i nivells de desenvolupament i entre elles la pràctica i participació en tota mena d’activitats esportives sense finalitat lucrativa, així com l’exercici de tasques d’atenció i assistència als esmentats malalts mentals, incloent projectes específics de tractament, rehabilitació i reinserció social i laboral mitjançant centres especials de treball de persones amb trastorns mentals.